Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Προηγούνται τα δανεικά


Η αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup για την προσεχή Δευτέρα, όπου υπολογίζεται ότι πιθανά θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με τη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας, έφερε στην επιφάνεια το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στο τελικό «ναι» από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων δεν είναι χωρίς σημασία. Κι αυτό το γεγονός δεν είναι κανένα άλλο από το πώς οι εταίροι θα ελέγξουν περισσότερο τις εξελίξεις στη χώρα μας. Και τις πολιτικές. Ακόμη και τις εκλογές.
Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η εξασφάλιση των δανεικών. Γιαυτό επανήλθαν στο τραπέζι η επιτροπεία, που τώρα βαφτίστηκε «περισσότερη ενεργός παρουσία της τρόϊκας στην Ελλάδα», ο ειδικός λογαριασμός που πρέπει να δημιουργηθεί, ο κρατικός προϋπολογισμός που πρέπει να εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τα δάνεια και, φυσικά, το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας, μετά και τελευταία γεγονότα με τη διαγραφή τόσο μεγάλου αριθμού βουλευτών, κύρια από τα δυο βασικά κόμματα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το τελευταίο σχετίζεται με την τήρηση του προγράμματος των αναδιαρθρώσεων που προβλέπεται να φέρει ισχυρή ένταση (και αντιδράσεις) στην ελληνική κοινωνία. 
Έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί το ζωηρό ενδιαφέρον των εταίρων, και κύρια αυτών που κινούνται στον άμεσο περίγυρο της Γερμανίας (Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο) για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, για το εάν και πότε πρέπει να γίνουν εκλογές, για την κατάσταση που βρίσκονται τα κόμματα του δικομματισμού, για το ρόλο των άλλων κομμάτων, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, μετά και τις μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της χώρας μας.
 Και στη χώρα μας υπάρχουν αντιθέσεις γύρω από την πορεία των πολιτικών εξελίξεων. Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί αμέσως μετά τη ρύθμιση του PSI να διεξαχθούν εκλογές. Έχει δεσμευτεί με την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά στην τήρηση του Μνημονίου αλλά, ταυτόχρονα, επιδιώκει τις εκλογές για να εκτονωθεί η ένταση που προκλήθηκε στους εργαζόμενους με τη ψήφισή του και που τροφοδότησε την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιδιώκεται, κύρια, η παράταση της θητείας της παρούσας δοτής κυβέρνησης με έναν ανασχηματισμό από τεχνοκράτες.  
Υπάρχουν, βέβαια, και οι ισχυρές φήμες που συγκεντρώνονται γύρω από το PSI. Που θεωρούν ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί όχι μόνο δεν θα έχει το αναγκαίο αποτέλεσμα, όχι μόνο η χώρα μας δεν θα το πραγματοποιήσει, γιατί θα βαθύνει η ύφεση – που σημαίνει ότι τελικά δεν θα αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια. Αν πάρει κανείς και υπολογίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας προκύπτει ένας τεράστιος όγκος κεφαλαίων που δεν μπορούν να εξευρεθούν εύκολα. Γεγονός που αναδεικνύει συνολικά τις οικονομικές δυσκολίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο η Ευρώπη των 15 αλλά και η Ευρώπη των 27 διανύει περίοδο ύφεσης.
Ο κόμπος, λοιπόν, είναι γόρδιος. Δεν λύνεται εύκολα. Ούτε μπορεί να αρπάξει κανείς το σπαθί και σαν άλλος Μέγας Αλέξανδρος να τον κόψει. Πρέπει, την ίδια στιγμή, να συγκεραστούν αντίθετες επιδιώξεις που φτάνουν μέχρι και την εξώθηση της Ελλάδας εκτός της ζώνης του ευρώ. Πρέπει να εξασφαλιστούν πολιτικές συνθήκες που να εκτονωθούν κοινωνικές εντάσεις, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που δεν θα πυροδοτήσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Που δεν θα μεταδίδονται από χώρα σε χώρα, μπροστά στο βασικό στόχο να επικρατήσει συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια μακροχρόνια λιτότητα που θα φέρει τους εργαζόμενους σε καθεστώς εξαθλίωσης.
Το ποια, τελικά, θα είναι η κατάληξη στο «ελληνικό πρόβλημα» δεν θα αργήσουμε να το διαπιστώσουμε. Αυτό, όμως, που σταθερά αναδεικνύεται από το σύνολο των εξελίξεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το πρόβλημα της διεξόδου από την κρίση και τη χρεοκοπία. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι ανάγκη να ξανατονιστεί πως το πρόβλημα αυτό είναι άκρως πολιτικό και συγκεντρώνεται στη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, που θα στηρίζεται και θα εκφράζει την εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα της πόλης και του χωριού και που θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία προωθώντας ως άμεσης προτεραιότητας επιλογή την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την άρνηση πληρωμής του χρέους και τη μονομερή διαγραφή του.     

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.