Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Προς συμφωνία


Όλα δείχνουν, παρά το δραματικό κλίμα που επεκράτησε για την αποδοχή ή όχι των όρων της τρόϊκας, παρά τις «μπηχτές» που έπεσαν από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα που στηρίζουν τη δοτή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου για το ρόλο του και τη διαπραγματευτική του στάση απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους και παρά τις εκτός εποχής αποκριάτικες αμφιέσεις στις οποίες κατέφυγαν οι πολιτικοί αρχηγοί για να παρουσιαστούν σε αντιμνημονιακούς ρόλους ή σε ρόλους σωσία του 13ου και 14ου μισθού και της εθνικής αξιοπρέπειας, πως έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού στα βασικά μέτρα που πρέπει να παρθούν, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Η συμφωνία αυτή, βέβαια, θα ανοίξει και το δρόμο για να προχωρήσουν και να καταλήξουν το PSI, το νέο Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση και παραπέρα ο νέος δανεισμός που μπορεί να φτάσει έως και τα 170δις ευρώ! Εκκρεμεί η σημερινή απογευματινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό που απ’ ότι φαίνεται θα καταλήξουν οριστικά. Φυσικά αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφωνία με μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αλλά και με την τρόϊκα.
Σε προηγούμενο σχόλιό μας γράφαμε ότι «μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση (Σ.Σ. που είχε δημιουργηθεί με τις απαιτήσεις της τρόϊκας) είναι βέβαιο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί «θα ποιήσουν την ανάγκη φιλοτιμία» και θα βρουν μια κάποια «λύση» ακόμη κι αν χρειαστεί να καταφύγουν και σε εκλογές».
Ο φαύλος κύκλος του δανεισμού συνεχίζεται. Για το 2012 προβλέπεται ότι η ύφεση στη χώρα μας θα ξεπεράσει το 6% επί του ΑΕΠ και τα νέα μέτρα που θα παρθούν, υποτίθεται, ότι θα συμβάλουν στο ξεπέρασμά της! Αλλά κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει πως όταν θα επέλθει μια νέα μείωση στη μισθολογική κατάσταση των εργαζομένων, τουλάχιστον κατά 20%, θα ξεπεραστεί η ύφεση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να «πληρώσουν το μάρμαρο».
Αυτό όμως που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη δοτή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου παρουσιάστηκαν σε ρόλους που αποσκοπούσαν να καταγράψουν στην κοινή γνώμη ότι «αγωνίζονται» για τα μη χειρότερα, μπροστά και στον υποτιθέμενο εκβιασμό της τρόϊκα.
Πρέπει, όμως, παράλληλα, να σημειώσουμε ότι από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών που έγιναν – και με την όποια πολιτική ερμηνεία και σκοπιμότητα μπορεί να δοθεί σ’ αυτές, λείπει μια αντίστοιχη τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα. Η Γραμματέας του ΚΚΕ δεν κάλεσε καν την κυβέρνηση και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να μην προχωρήσουν σε μια νέα δυσβάσταχτη συμφωνία με την τρόϊκα.
Δεν γνωρίζουμε ποια σκοπιμότητα υπαγόρευσε μια τέτοια στάση. Αλλά θα ήταν αναμενόμενο και πολιτικά σκόπιμο μια ανάλογη δήλωση να έχει γίνει. Όχι μόνο για την ουσία της απαράδεχτης συμφωνίας αλλά και γιατί θα ήταν και ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν επί της ουσίας τα χειρότερα αλλά και να διεξαχθούν οι εκλογές, μόνιμο αίτημα της ηγεσίας του ΚΚΕ, να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και για να χρησιμεύσουν αυτές ως ένα μέσο αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων. Τουλάχιστον αυτό ήταν το επιχείρημα της ηγεσίας μέχρι τώρα.
Αντίθετα η τελευταία τοποθέτηση που έγινε από την πλευρά του Κόμματος ήταν μια ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ ("Ρ", 2012-02-04), που ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση αυτό που μπορεί να διαπιστώσει είναι ότι λείπει παντελώς η οποιαδήποτε απεύθυνση προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία με την τρόϊκα, που με τον ένα ή άλλο τρόπο θα ικανοποιούσε τους όρους της. Σε άλλη ανακοίνωση, όμως, του ΠΑΜΕ αυτή τη φορά (Ρ, 2012-02-04), διαπιστώνουμε ότι καλούνται, για τις 9 του Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν και να διαδηλώσουν για να ματαιωθεί το Μνημόνιο, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κλπ, αλλά και να απαιτήσουν «Εκλογές τώρα! Να τιμωρηθούν σκληρά τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.». Θα μας λυθεί η απορία για την έλλειψη μιας δήλωσης από την πλευρά της ηγεσίας του ΚΚΕ που παρουσιάστηκε και που δεν είναι μια απορία μόνο δική μας; Θα μας λυθεί, επίσης, η απορία της πολύ φανερής διαφοράς που υπάρχει στις δυο ανακοινώσεις;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.