Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Πάρτε θέση


Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες. Οι εργαζόμενοι δέχονται την πιο βίαιη επίθεση στο βιοτικό τους επίπεδο και στις συνθήκες εργασίας στη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων πάρθηκαν πίσω «εν μία νυκτί». Και ακόμη δεν είδαμε τίποτα. Η επίθεση θα συνεχιστεί. Μας το λένε ανοιχτά οι της τρόϊκας. Αν χρειαστούν θα παρθούν κι άλλα μέτρα. Αλλά για όποιον, ίσως, έχει την παραμικρή αμφιβολία για την κόλαση που επέρχεται ας σταθεί στις δηλώσεις της Ν. Τζαβέλα, ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ, η οποία ξεκαθάρισε κυνικά σήμερα το πρωί σε συνέντευξή της στον REAL FM: «ότι η Ελλάδα προηγείται. Είναι πειραματόζωο. Αυτό που γίνεται στη χώρα μας θα γίνει σε όλη την Ευρώπη»!
Τώρα πια «τα ψέματα τελειώσανε». Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου δεν ξέρουμε αν επιδοθούν ξανά σε ένα νέο κύκλο λεκτικών εντυπώσεων ή και κινήσεων μπροστά και στην κατακραυγή του κόσμου. Εκείνο που ξέρουμε, όμως, στα σίγουρα, είναι ότι συμφώνησαν σε όλα τα σημεία, όπως μας πληροφορεί και η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Κι αυτή η συμφωνία ανακοινώθηκε και στη συνεδρίαση του Eurogroup. Συμπέρασμα η τρόϊκα «επεκράτησε» κατά κράτος. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, ΕΚΤ, κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ βυθίζουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση. Η ανεργία θα φουντώσει και η ύφεση θα βαθύνει.
Μόνη ανάγκη και ελπίδα είναι η λαϊκή απάντηση. Ο γενικός ξεσηκωμός των εργαζομένων και της νεολαίας. Το εργατικό κίνημα σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες πρέπει να σηκώσουν το βάρος της πάλης ενάντια στα μέτρα με στόχο άμεσο και ρητό την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής που εφαρμόζεται και που πρόκειται να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλος στόχος.
Οι ένοχοι πλέον είναι γνωστοί. Η πολιτική που προωθούν επίσης. Αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να βγάλει την Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της κρίσης. Της χρεοκοπίας. Της αύξησης του δημόσιου χρέους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με το προηγούμενο μνημόνιο η χρονιά του 2012 θα ήταν χρονιά ανάκαμψης της οικονομίας. Τώρα ξέρουμε πως θα είναι χρονιά ύφεσης που θα ξεπεράσει το 6% επί του ΑΕΠ.
Αλλά και η πολιτική που εφαρμόζεται γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. Οι συνταγές λιτότητας του ΔΝΤ και της Μέρκελ απέτυχαν καθ’ ολοκληρίαν. Οι υπολογισμοί είναι ενδεικτικοί. Για κάθε 1% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος υπολογίστηκε ότι θα υπάρχει 0.5% μείωση του ΑΕΠ. Η πραγματικότητα τους διέψευσε. Η μείωση ήταν 2%. Δηλαδή τέσσαρες φορές παραπάνω. Τα πραγματικά αδιέξοδα με πραγματικούς αριθμούς, που αναδεικνύουν την όξυνση της ύφεσης και της κρίσης.
Κεντρικά αιτήματα του εργατικού κινήματος και γενικότερα του λαϊκού κινήματος πρέπει να είναι η άμεση άρνηση του χρέους, η άμεση στάση πληρωμών προς τους δανειστές. Η μονομερής διαγραφή του χρέους. Η έξοδος της χώρας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Η δημιουργία αναπτυξιακού προγράμματος της οικονομίας. Η κρατικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η επιστροφή σε κρατική και συνεταιριστική ιδιοκτησία όλων των ιδιωτικοποιημένων βιομηχανικών και αγροτικών επιχειρήσεων. Η κρατικοποίηση της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Η διεκδίκηση του γερμανικού χρέους. Η ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος. Η κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Η προστασία των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία για όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται την πολιτική των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, των δανειακών συμβάσεων, της υπαγωγής του νομικού καθεστώτος του χρέους στο αγγλικό δίκαιο, της εξαθλίωσης, της εξάρτησης, της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας. Των πολιτικών δυνάμεων της υπεράσπισης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών του ελληνικού λαού, των εργατικών κατακτήσεων.
Η ανάγκη δημιουργίας ενός Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου είναι άμεση και επιτακτική. Είναι αυτό το Μέτωπο που θα διεκδικήσει την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, που θα βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία, που θα καταφέρει ένα ισχυρό χτύπημα στην εξάρτηση της χώρας απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τα ευρωενωσιακά δεσμά.
Είναι αυτό το Μέτωπο που θα δημιουργήσει μια Λαϊκή Δημοκρατική Κυβέρνηση που θα αναλάβει να υλοποιήσει τις παραπάνω κατευθύνσεις. Στήριγμά της θα είναι η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού.
Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση μπροστά στο ζοφερό παρόν και μέλλον που διαγράφεται για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.