Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Με αφορμή μια ανακοίνωση για το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» (Ι)


Μια ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, σχετικά με το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», έγινε η αφορμή να εξαπολυθεί μια επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, που πήρε το χαρακτήρα προσπάθειας γελοιοποίησης του Κόμματος. Το θέμα προσφερόταν άλλωστε για τα ΜΜΕ, με δεδομένο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Όλοι μας γνωρίζουμε πως κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί οι πατάτες προκειμένου να σατιριστούν ή και να γελοιοποιηθούν πρόσωπα και καταστάσεις.
Επειδή το όλο ζήτημα πήρε άμεσο πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα, έγινε ζήτημα που τείνει να μονοπωλήσει την επικαιρότητα, και μπροστά στις εκλογές, επειδή ορισμένες πολιτικές δυνάμεις βγήκαν, αλλά και ΜΜΕ, να ενθαρρύνουν τέτοιου είδους κινήσεις θα μπούμε κατ’ ευθείαν στο θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η δημιουργία αγορών όπου οι ίδιοι οι παραγωγοί διοχετεύουν τα προϊόντα τους στην κατανάλωση δεν είναι καθόλου καινούργιο φαινόμενο. Στη χώρα μας τέτοιες αγορές προϋπήρχαν και έχουν βάθος χρόνου και δεν είναι το λεγόμενο κίνημα της πατάτας που τις ανέδειξε ως νέο φαινόμενο. Μάλιστα δίπλα σ’ αυτές τις αγορές δημιουργήθηκαν και αγορές αποκλειστικά για προϊόντα εισαγωγής. Ειδικά γι αυτές τις αγορές η επίσημη αγορά μιλάει για αθέμιτο ανταγωνισμό και απαιτεί την κατάργησή τους.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι η ύπαρξη και η γενίκευση των «λαϊκών αγορών» στηρίχτηκε στην ιδέα της άμεσης κατανάλωσης, κυρίως αγροτικών προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες. Απ’ ευθείας ο ίδιος ο παραγωγός αναλάμβανε να προωθήσει τα προϊόντα του στις λαϊκές αγορές. Φυσικά αυτές οι λαϊκές αγορές, με το πέρασμα του χρόνου, πήραν οργανωμένο χαρακτήρα και οι παραγωγοί έπρεπε να έχουν άδεια για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Στις μέρες μας σ’ αυτές τις λαϊκές αγορές οι άμεσοι παραγωγοί τείνουν να εξαφανιστούν ή αποτελούν ελάχιστη μειοψηφία. Τα αγροτικά προϊόντα που διατίθενται περνάνε μέσα από την επίσημη κεντρική αγορά στη μεγάλη τους πλειοψηφία.
Αγορές άμεσων παραγωγών δεν εμφανίστηκαν μόνο σε καπιταλιστικές χώρες. Υπήρξαν και στις χώρες του σοσιαλισμού, όπου και εκεί οι παραγωγοί διοχέτευαν τα προϊόντα τους στην κατανάλωση με δική τους ευθύνη (και μάλιστα με ελεύθερες τιμές). Γι αυτό και η κρατική αγορά ήταν πολύ πιο φτηνή από την ελεύθερη αγορά των άμεσων παραγωγών.
Στην περίπτωση οικονομικών κρίσεων, όπως αυτή που περνάει η χώρα μας, η εμφάνιση τέτοιων αγορών παίρνει και διαφορετικό χαρακτήρα. Στην Αργεντινή π.χ., με την οικονομική κρίση που πέρασε, εμφανίστηκαν τέτοιες λαϊκές αγορές όπου η ανταλλαγή προϊόντων πραγματοποιούταν χωρίς την ύπαρξη χρήματος. Ανταλλαγή είδους με είδος. Εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί προφανής μια και το χρήμα έχασε την αξία του σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά και επειδή δεσμεύτηκε από τις ίδιες τις τράπεζες, παράλληλα με τη στάση πληρωμών που είχε ως αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων. Αυτού του είδους οι αγορές ατόνησαν σταδιακά μέχρι που αποσύρθηκαν.
Η εμφάνιση του λεγόμενου κινήματος της πατάτας παρουσιάζει ένα βασικό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την αθρόα εισαγωγή ξένης πατάτας από το εξωτερικό. Κυρίαρχα από την Κύπρο και την Αίγυπτο. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει στις αποθήκες αδιάθετη η ελληνική παραγωγή. Οι παραγωγοί αναλαμβάνουν να διοχετεύσουν την παραγωγή τους από μόνοι τους σε επιλεγμένα σημεία, όπου οι καταναλωτές, κατά περίπτωση μετά και από εγγραφή, μπορούν να προμηθευτούν τις ποσότητες πατάτας που επιθυμούν. Παραπέρα οι παραγωγοί επέκτειναν τις πωλήσεις τους, γιατί εκμεταλλεύτηκαν τα σύγχρονα τεχνικά μέσα (internet κλπ). Η κίνηση αυτή βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον κόσμο, πάνω απ’ όλα, γιατί η τιμή της πατάτας ήταν σημαντικά μικρή αλλά και γιατί έλυνε ένα άμεσο πρόβλημα των μισθοσυντήρητων που σχετιζόταν με τα ισχνά οικονομικά τους.
Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε το Γραφείο Τύπου του Κόμματος έκδωσε ανακοίνωση με την οποία τοποθετείται με βαρείς χαρακτηρισμούς ενάντια στο λεγόμενο κίνημα της πατάτας, φτάνει να μιλάει ότι «Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού, με τον κωδικό "κίνημα της πατάτας"».
Κατά τη γνώμη μας η ανακοίνωση αυτή δεν είναι απλώς μια άτυχη στιγμή στη καθημερινή ζωή του Κόμματος. Ούτε πρόκειται για μια προσωπική ευθύνη του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου, γιατί γνωρίζουμε πως την άμεση ευθύνη της καθοδήγησης του Γραφείου Τύπου την έχει η ηγεσία του Κόμματος. Επομένως η ευθύνη ανήκει συνολικά στην ηγεσία του Κόμματος κι αυτό το γεγονός κάνει ακόμα πιο σοβαρά τα ζητήματα που προκύπτουν.
Αλλά και κάτι ακόμη που είναι το σημαντικότερο. Πέρα από το ότι η ανακοίνωση αυτή δεν είναι ένα άτυχο γεγονός δεν είναι και ένα μεμονωμένο γεγονός. Εδώ και αρκετό χρόνο – τουλάχιστον τον τελευταίο, όλο και πιο συχνά, δημοσιεύονται άρθρα, γίνονται ομιλίες, δίνονται συνεντεύξεις που αναδεικνύουν και μας φέρνουν μπροστά σε δυο βασικά χαρακτηριστικά που έχουν πια κυριαρχήσει στη ζωή του Κόμματος: 

Το πρώτο είναι ένας διάχυτος σχηματικός τρόπος αντιμετώπισης των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, που δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους αντίπαλους του Κόμματος όχι μόνο να του αντιπαρατεθούν, και με βάσιμα επιχειρήματα, αλλά και να φτάσουν να το ειρωνεύονται έως και να προσπαθούν να το γελοιοποιήσουν. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί είναι ουσιωδώς διαφορετικό πράγμα να προσπαθεί ο αντίπαλος να μειώσει το κύρος του Κόμματος από το να δίνει η ίδια η ηγεσία αυτή τη δυνατότητα.
Το
δεύτερο είναι ότι είναι φανερό πλέον πως η ηγεσία του Κόμματος, στο σύνολό της, έχει αποκοπεί από την πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται στην καθημερινότητα του εργαζόμενου, που έχει φορτωθεί τις συνέπειες της κρίσης και για να τα βγάλει πέρα ρίχνει το αγκομαχητό της ζωής του. Η ηγεσία του Κόμματος έχει κατασκευάσει μια δικιά της πραγματικότητα, που την οδηγεί στο να χάνει και καθημερινές πολιτικές μάχες που λογικά θα έπρεπε με άνεση να τις χειρίζεται και να είναι από πάνω. Μετά τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα με αποτέλεσμα να φορτώνει τα μέλη του Κόμματος με αισθήματα ενοχής. Με λίγα λόγια η ηγεσία του Κόμματος έχει πια εξαντλήσει τον τρόπο πολιτικής καθοδήγησης που χρησιμοποιεί για να μην πούμε ότι και η ίδια έχει πια εξαντληθεί. Και δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά και στα μέλη αλλά και ευρύτερα.
Πως αυτά τα χαρακτηριστικά αναδεικνύονται μέσα από το κυρίαρχο πλέον θέμα της επικαιρότητας, το λεγόμενο κίνημα της πατάτας, θα το δούμε στο αμέσως επόμενο σχόλιό μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.